Inregistrarea in contabilitate a bunurilor achitate cu bon fiscal

În ce condiţii bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale sunt documente care stau la baza înregistrării în contabilitate a cheltuielilor?

Prin Hotărârea Guvernului nr.105/2009 au fost abrogate prevederile Hotărârii Guvernului nr.831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, precum şi toate ordinele ministrului economiei şi finanţelor care au fost emise având ca temei legal hotărârea menţionată.

În aceste condiţii au fost abrogate şi prevederile O.M.F.P. nr.293/2006 pentru modificarea O.M.F.P. nr.1714/2005 privind aplicarea prevederilor HG nr.831/1997.

În conformitate cu prevederile art.6 alin.(1) din Legea contabilităţii nr.82/1991 republicată, orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.

Documentele care stau la baza înregistrărilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în condiţiile în care furnizează toate informaţiile prevăzute de normele legale în vigoare şi trebuie să cuprindă elementele principale prevăzute la pct.2 din Anexa nr.1 la O.M.E.F. nr.3512/2008.

Bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale în baza O.U.G. nr.28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt documente care atestă efectuarea plăţii şi se anexează la registrul de casa.

Înregistrarea în contabilitate a bunurilor achiziţionate sau a cheltuielilor efectuate de o entitate şi achitate pe bază de bon fiscal (cu numerar sau card bancar), se poate efectua dacă:

a) entitatea solicită furnizorului factura aferentă bunurilor livrate sau serviciilor prestate, având ca anexă bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;

sau

b) entitatea justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achiziţionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind avizate de persoana care aprobă efectuarea acestor cheltuieli.

În cazul achiziţionării carburanţilor auto pe bază de bon fiscal, în conformitate cu prevederile din Codul fiscal, aceste bonuri pot fi utilizate ca documente justificative care stau la baza înregistrării cheltuielilor în contabilitate, dacă sunt ştampilate şi au înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului.

Articole similare

5 Thoughts to “Inregistrarea in contabilitate a bunurilor achitate cu bon fiscal”

  1. AnisoarA

    Anaela, pentru asta TU esti cea care completeaza datele respective pe Bonul Fiscal, atunci cand le inregistrezi in contabilitate. Regula nescrisa a contabilitatii… sau una din el… Mult succes !!

  2. bon

    @anaela: bonurile de combustibil pot fi inregistrate in contabilitate daca au inscrise denumirea cumparatorului, stampila si nr. auto. nu este specificat ca notarea acestor informatii este obligatia furnizorului. deci iei un pix si stampila firmei si scrii pe spatele bonului aceste informatii, dupa care inregistrezi in contabilitate documentul.

  3. Carmina

    Nu mai este valabila acea lege prin care bonurile sub 100 lei nu e obligatoriu sa fie insotite de factura?

  4. Buna intrebare si bun raspuns, dar in practica e altfel.Si atunci intreb OMEF nr.3512/2008 nu este valabil pentru aplicare si de catre untatile distribuitoare de combustibili, respectiv Petrom, Petroil, Lukoil, Mol, etc. care nici unul nu inscrie pe bonul respectiv denumirea cumparatorului si nr. de inmatriculare al autovehicolului ?Eu contabil pe raspunderea patronului le inregistrez . Cum sa procedez in continuare poate cineva sa-mi raspunda ?

  5. […] Articol Contzilla, Contabilitate, fiscalitate, monografii contabile, IAS […]

Comentariul tau aici